Coronavirus / COVID-19 informatie

Lees meer

Verhuizen naar een andere gemeente, wat brengt dat met zich mee? 6 regelpunten

Nederlands dorp in de polder

Bent u bang dat u belangrijke zaken over het hoofd ziet rond uw verhuizing naar een andere gemeente? We lichten hier de belangrijkste acties uit die u moet uitvoeren als u naar een andere gemeente verhuist. We behandelen onder andere hoe u uw adres wijzigt bij de gemeente, welke instanties wel en niet automatisch op de hoogte worden gesteld bij uw verhuizing en welke contracten en verzekeringen u moet nalopen als u verhuist naar een andere gemeente.

Bereken binnen 5 minuten wat uw verhuizing kost

1. Verhuizen naar een andere gemeente: adres wijzigen bij de gemeente

Uw verhuizing doorgeven bij de gemeente, dat doet u enkel bij uw nieuwe gemeente. U hoeft u dus niet uit te schrijven bij uw oude gemeente. Als u verhuist naar een andere gemeente en in deze nieuwe gemeente uw adres doorgeeft, krijgt uw oude gemeente automatisch bericht van uw verhuizing.

Uw adres wijzigen bij de gemeente kunt u op 2 manieren doen:

 • Persoonlijk
 • Schriftelijk

Soms is het ook mogelijk om uw verhuizing naar een andere gemeente digitaal door te geven.

LET OP: Geef uw verhuizing op tijd door en voorkom een boete!

Let erop dat inschrijven bij de gemeente verplicht is en dat u uw verhuizing naar een andere gemeente op tijd dient door te geven aan uw nieuwe gemeente. Uw verhuizing doorgeven kan vanaf 4 weken voor uw verhuizing en tot maximaal 5 dagen erna. U geeft bij de gemeente uw verhuisdatum aan en dit is de officiële datum van verhuizing. Zijn er meer dan 5 dagen verstreken sinds de verhuizing voordat u uw adres bij de gemeente wijzigt, dan geldt de datum dat u uw adres komt wijzigen bij de gemeente als officiële verhuisdatum.

De boete die u kunt krijgen voor het te laat doorgeven van uw verhuizing kan oplopen tot 325 euro. Zet dus van tevoren in uw agenda dat u uw verhuizing doorgeeft bij uw nieuwe gemeente en voorkom zo een boete!

TIP: Vraag bij de gemeente direct na hoe het werkt met de gemeentelijke belastingen en heffingen

Gemeentelijke belastingen en heffingen betaalt u in iedere gemeente. Het gaat dan om verschillende zaken, zoals:

 • Onroerende zaakbelasting (OZB)
 • Parkeerbelasting
 • Rioolheffing
 • Afvalstoffenheffing
 • Hondenbelasting

Vraag na hoe deze belastingen en heffingen bij uw nieuwe gemeente geregeld worden. In uw oude gemeente kan het zijn dat u deze belastingen en heffingen vooruit hebt betaald en dat u recht hebt op gedeeltelijke terugbetaling omdat u niet het hele jaar in uw oude gemeente bent blijven wonen. Soms gaat dit automatisch, maar dit is niet altijd het geval. Check daarom of u wellicht recht hebt op terugbetaling. De OZB betaalt u altijd voor een volledig jaar; u hebt hierbij geen recht op gedeeltelijke terugbetaling.

Aan wie geeft de gemeente mijn adreswijziging door?

Veel officiële instanties krijgen automatisch bericht van uw verhuizing als u uw adres hebt gewijzigd bij de gemeente. Dit betreft instanties die steeds op de hoogte moeten zijn van deze gegevens om hun taak goed te kunnen uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld om:

 • Zorgverzekeraars
 • Ziekenhuizen
 • Hulpdiensten zoals de politie en de brandweer
 • Overheidsinstanties: de Belastingdienst, de SVB, de DUO, het RDW
Direct mijn verhuiskosten berekenen

2. Aan wie verhuizing doorgeven? Adreswijziging doorgeven aan andere instanties

Instanties die niet onder de overheid vallen, krijgen geen bericht van uw verhuizing als u uw verhuizing aan uw nieuwe gemeente doorgeeft. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Banken
 • Verzekeringsmaatschappijen
 • Telefonie- en internetbedrijven
 • Energieleveranciers

3. Uitkeringen etc. aanvragen bij verhuizen naar een andere gemeente

Krijgt u een uitkering van de gemeente? Let er dan op dat deze uitkering niet met u meeverhuist als u verhuist naar een andere gemeente. De uitkering krijgt u namelijk van de gemeente waar u nu woont. Verhuist u naar een andere gemeente, dan stopt uw uitkering.

Hebt u in uw nieuwe gemeente ook recht op een uitkering, dan bent u er zelf voor verantwoordelijk dat u deze uitkering ook in uw nieuwe woonplaats weer aanvraagt. Door op tijd te beginnen met deze aanvraagprocedure, voorkomt u dat u tijdelijk zonder uitkering zit na uw verhuizing.

4. Verzekeringen checken

De meest voor de hand liggende verzekeringen die u onder de loep moet nemen als u gaat verhuizen, zijn natuurlijk uw woonverzekeringen. Denk hierbij aan uw opstalverzekering en uw inboedelverzekering.

Daarnaast is het echter ook handig om de volgende verzekeringen nog eens langs te gaan als u verhuist:

 • Overlijdensrisicoverzekering
 • Auto- en motorverzekering (je woonplaats heeft invloed op de prijs van deze verzekeringen)

Kijk niet alleen of de verzekering op het gebied van dekking nog aansluit bij uw huidige leven, maar check ook direct of u geld kunt besparen door uw verzekering over te sluiten.

Vergeet uw nieuwe adres ook niet door te geven! Dit geldt ook voor andere verzekeringen, bijvoorbeeld:

 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Ongevallenverzekering
 • Reisverzekering
 • Uitvaartverzekering
 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

5. Nieuwe contracten voor gas, water, licht, internet

Energie en gas

Uw energiecontract (en het contract voor uw gas, dat u vaak bij dezelfde leverancier afneemt) moet u sowieso opzeggen of meenemen naar uw nieuwe adres. U zult dus sowieso vóór uw verhuizing contact moeten opnemen met uw energieleverancier, ook als u binnen dezelfde gemeente verhuist.

Water

Ook uw waterleverancier kan veranderen als u verhuist naar een andere gemeente. Deze waterleverancier kunt u niet kiezen: Nederland is opgedeeld in verschillende waterbedrijven die elk een vaste regio van Nederland van water voorzien. U zult wel uw adreswijziging moeten doorgeven.

Internet, telefoon, tv

U kunt bij uw huidige aanbieder blijven voor internet, telefoon en tv. Het kan zijn dat u sowieso een contract hebt dat nog blijft lopen. Een verhuizing wordt niet gezien als een geldige reden om uw contract op te zeggen. Ga dus allereerst na wat voor contract er loopt bij uw huidige provider.

Het kan zijn dat uw provider niet aan uw nieuwe adres levert. In dat geval is het niet mogelijk om uw contract mee te nemen. Hebt u wel een contract van een bepaalde duur lopen, maar kunt u dit contract niet meenemen omdat uw provider niet aan uw nieuwe adres levert? Neem dan contact op met uw provider om dit te bespreken.

Zit u niet aan een contract vast, dan is uw verhuizing een goed moment om providers te vergelijken en nog eens kritisch te kijken naar wat voor u de beste keuze is. Bent u misschien de laatste tijd steeds minder vast gaan bellen, maar hebt u nog wel een abonnement inclusief vaste telefonie? Dan kan het slim zijn om van vaste telefonie af te stappen en goedkoper uit te zijn met een abonnement exclusief vaste telefonie.

Bereken binnen 5 minuten wat uw verhuizing kost

6. Zoek een nieuwe (sport)school, kinderopvang, tandarts, dokter…

Bekijk ruim van tevoren de abonnementen en contacten die u hebt lopen bij bijvoorbeeld sportclubs en kinderopvang. Zo bent u er op tijd bij om eventueel op te zeggen en voorkomt u dat u nog moet blijven doorbetalen omdat uw contract nog doorloopt terwijl u al verhuisd bent.

Soms doet u er goed aan om al vóór uw verhuizing op zoek te gaan naar een nieuwe dienstverlener. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een school voor de kinderen
 • Kinderopvang
 • Naschoolse opvang

Het kan zijn dat zulke instanties met wachtlijsten werken, dus hoe vroeger u erbij bent, hoe beter.

Verder lijkt het misschien overbodig om al vóór uw verhuizing op zoek te gaan naar een goede dokter, tandarts of fysiotherapeut in uw nieuwe woonplaats, maar wij raden u aan dit toch al te doen. Zo kunt u dadelijk terecht als zich onverhoopt een spoedgeval voordoet. Dit kan later een hoop ergernis en stress schelen. Hebt u bijvoorbeeld vreselijke kiespijn, dan is het geen pretje om op zoek te moeten naar een tandarts en te horen dat alle tandartsen in uw directe omgeving een wachtlijst hebben.

TIP: Zeker weten dat u geen instanties vergeet op de hoogte te stellen? Zo doet u dat!

Wilt u zeker weten dat u geen enkele instantie over het hoofd ziet als u uw adreswijzigingen gaat doorgeven? Hier een slimme tip: houd de afzenders van post en mails bij en kijk elke week uw bankafschriften na vanaf het moment dat u weet dat u gaat verhuizen. Zet al deze instanties en personen op een lijst inclusief adresgegevens, en u creëert tijdens de maanden voorafgaand aan uw verhuizing een volledige lijst van alle instanties waaraan u uw adreswijziging moet doorgeven.

Verhuizen? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Gaat u verhuizen, dan geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Juist door vroeg te beginnen, bespaart u uzelf de nodige stress en frustratie. Dit geldt niet alleen op het vlak van adreswijzigingen als u gaat verhuizen naar een andere gemeente, maar ook op bijvoorbeeld het inpakvlak of het regelen van familie en vrienden als u hulp nodig hebt bij uw verhuizing. Hebt u kinderen of huisdieren? Zorg dan dat u deze ergens kunt onderbrengen op de verhuisdag, bijvoorbeeld bij familieleden of vrienden.

Goedkoop en zorgeloos verhuizen doet u zo

Een nog betere manier om zo zorgeloos mogelijk te verhuizen is door een professioneel verhuisbedrijf in te schakelen. Zo’n bedrijf heeft ervaring met alle aspecten die bij een verhuizing komen kijken. Zij hebben voor elk verhuisvraagstuk een passende oplossing.

Bij Goedkoop Verhuisbedrijf werken wij met ervaren verhuizers die uw verhuisuitdaging graag aangaan. U bepaalt bij ons zelf in hoeverre u uw verhuizing naar een andere gemeente uit handen wilt geven. Kies bijvoorbeeld voor:

 • Een of meerdere verhuizers die u komen helpen met het transport van uw inboedel;
 • Een of meerdere verhuizers die u het inpakwerk uit handen nemen;
 • Een complete, fullservice verhuizing waarbij u geen omkijken hebt naar uw verhuizing;
 • De huur van een verhuiswagen;
 • De huur van een verhuislift inclusief bediener voor uw verhuizing van of naar een etagewoning;
 • Goedkoop meubeltransport van uw zware of onhandige meubels van uw oude naar uw nieuwe woning.

Ook alle tussenvormen zijn mogelijk bij Goedkoop Verhuisbedrijf. Bekijk onze werkwijze om meer te weten te komen over hoe wij uw verhuizing verzorgen.

Bent u benieuwd naar de kosten van uw verhuizing? Vul ons offerteaanvraagformulier in en u ziet direct, zonder de offerte te versturen, een kostenindicatie die specifiek is toegespitst op uw verhuizing! Vervolgens kunt u met één druk op de knop een offerte aanvragen met datzelfde formulier.

Ja, ik wil een kostenindicatie van mijn verhuizing!

Leave a Reply