Gaat u verhuizen? Dan is het inpakken en transportklaar maken van al uw spullen een grote klus. Voor veel zaken is het vanzelfsprekend hoe deze transportklaar moeten worden gemaakt: kleding in een verhuisdoos of garderobedoos, boeken in stevige boekendozen, servies goed ingepakt in bubbeltjesfolie of serviespapier in een verhuisdoos…

Voor andere zaken is het echter minder duidelijk hoe ze het best kunnen worden voorbereid op vervoer. Wat doet u bijvoorbeeld met de koelkast? In deze blog gaan wij in op de vraag: een koelkast verhuizen, hoe doe je dat precies? We leggen uit hoe u de koelkast voorbereidt op de verhuizing, waar u op moet letten bij het vervoer van de koelkast en bespreken de verdere aandachtspunten voor als de koelkast in uw nieuwe huis is aangekomen.

Bereken binnen 5 minuten uw prijs

Koelkast verplaatsen of koelkast verhuizen: de voorbereiding

Een koelkast verhuizen vraagt allereerst een goede voorbereiding. Die begint in principe al enkele weken voordat u de koelkast gaat vervoeren.

Koelkast leeg maken

Probeer uw inkopen zo te plannen dat u de etenswaren die u in de koelkast bewaart, zo veel mogelijk opgebruikt hebt op het moment dat u gaat verhuizen. Als er een vriesvak in de koelkast zit, geldt dit natuurlijk ook voor de etenswaren in het vriesvak.

Koelkast met vriezer: ontdooien

Zit er een vriesvak in uw koelkast? Dan is het handig om dat vriesvak eerst te ontdooien voordat u de hele koelkast schoonmaakt. Zet hiervoor de koelkast uit. Het ijs aan de randen van de vriezer kun je soms relatief makkelijk weghakken met een spatel of ander (niet scherp!) keukengerei. Leg vervolgens voldoende handdoeken neer om het smeltwater op te vangen.

Koelkast schoonmaken en losse onderdelen verwijderen of vastzetten

Maak vervolgens de koelkast schoon, bijvoorbeeld met warm water en allesreiniger. Haal vervolgens losse planken en losse inzetstukken uit de koelkast en pak deze apart in, bijvoorbeeld in bubbeltjesfolie. Zo voorkomt u dat er onderdelen losschieten en beschadigen als u de koelkast gaat verplaatsen.

Het is ook een mogelijkheid om de losse onderdelen van de koelkast goed vast te zetten, bijvoorbeeld met tape of met spanbanden.

Hebt u een koelkast waarvan de buitenkant ook bescherming nodig heeft? Tape bijvoorbeeld kartonnen dozen om de koelkast heen of pak de koelkast goed in in verhuisdekens met behulp van spanbanden.

Koelkast verhuizen: let hierop tijdens het sjouwen en vervoeren

Het verplaatsen van de koelkast is geen gemakkelijk karwei. Ook kleine koelkasten wegen vaak al aardig wat.

Koelkast verplaatsen: liggend op rechtop?

Het gewicht van de gemiddelde koelkast maakt het verleidelijk om de koelkast samen liggend te vervoeren, omdat het gewicht zo relatief eenvoudig te verdelen is tussen de twee dragers.

Onthoud echter bij de koelkast verplaatsen: liggend is geen goed idee. Probeer altijd de koelkast verhuizen rechtop te doen. Verplaatst u de koelkast liggend, dan verplaatst het koelmiddel zich meer dan wanneer u de koelkast verhuizen rechtop voor elkaar krijgt. Het koelmiddel gaat hierdoor schuimen, wat de werking van de koelkast niet ten goede komt. Probeer daarom de koelkast, als dat mogelijk is, rechtop te verplaatsen en vervoeren. Dit houdt ook in dat u de koelkast beter niet op zijn kant in uw auto kunt vervoeren. Het is beter om de koelkast staand te vervoeren in bijvoorbeeld een verhuiswagen.

Hulpmiddelen om de koelkast staand te verplaatsen

Om de koelkast staand te versjouwen, bestaan er verschillende hulpmiddelen, bijvoorbeeld:

  • Speciale tilbanden waarmee je zware huishoudelijke apparaten, zoals koelkasten en wasmachines, samen rechtop kunt vervoeren;
  • Hondjes (plankjes op wielen);
  • Steekkarretjes (probeer het karretje niet te veel te kantelen als de koelkast erop staat).

Zorg ook voor stevige spanbanden om de koelkast tijdens het vervoer goed vast te kunnen zetten.

In 5 minuten uw prijs berekenen

Koelkast niet meteen aansluiten na verhuizing!

Als u met koelkast en al bent aangekomen op uw nieuwe adres, hebt u daar misschien de neiging om de koelkast meteen neer te zetten en in gebruik te nemen. Onthoud echter: de koelkast niet meteen aansluiten is veel beter voor de koelkast. Zeker als u de koelkast toch liggend hebt vervoerd, is het van belang om de koelkast eerst te laten staan en te laten rusten voordat u hem aansluit.

Over hoe lang je een koelkast moet laten staan voor aanzetten verschillen de meningen. Sommige partijen zeggen dan u de koelkast na vervoer 12 uur moet laten rusten alvorens hem weer aan te zetten, andere bronnen noemen een periode van 24 uur voordat u de koelkast weer in gebruik kunt nemen na verplaatsing. Bij Goedkoop Verhuisbedrijf houden wij een periode van 24 uur aan. Zo bent u er zeker van dat u er alles aan hebt gedaan om zo voorzichtig mogelijk met uw koelkast om te gaan.

Waarom koelkast 24 uur laten staan en dan pas aansluiten?

Waarom u de koelkast 24 uur moet laten staan en dan pas mag aansluiten na verplaatsen, heeft te maken met het koelmiddel. We noemden het eerder al: het koelmiddel in de koelkast gaat schuimen door het verplaatsen en vervoeren van de koelkast. Bij een koelkast verhuizen geldt: ook als u de koelkast rechtop vervoert, zo stil mogelijk houdt en voorzichtig vervoert, zal het koelmiddel tijd nodig hebben om weer tot rust te komen. Dit is waarom u een koelkast het best 24 uur kunt laten staan en hem daarna pas aan te zetten.

Moeiteloos uw koelkast verplaatsen? Goedkoop Verhuisbedrijf

Een koelkast verhuizen doet u niet iedere dag en kan daarom best lastig zijn. Gelukkig zijn er partijen die het wel iedere dag doen, zoals Goedkoop Verhuisbedrijf. Wij voeren dagelijks uiteenlopende soorten verhuizingen uit. Een koelkast verhuizen is daar vaak onderdeel van. Wij kunnen een koelkast verhuizen zowel als losse dienst aanbieden als als onderdeel van een verhuizing. Ook andere moeilijk te verhuizen objecten, zoals wasmachines, piano’s, aquaria en grote, zware kasten, zijn bij onze verhuizers in veilige handen.

Via ons aanvraagformulier kunt u direct berekenen wat de kosten zijn van uw verhuizing of van uw koelkast verhuizen. Of bekijk direct onze tarieven voor verhuizen.

Hebt u vragen over uw koelkast verhuizen of over onze diensten? Neem gerust contact met ons op!

Direct mijn prijs berekenen